Pizzagate in de polder. Een terugblik op een zeer bijzondere zaak.
7 augustus 2021

Pizzagate in de polder. Een terugblik op een zeer bijzondere zaak.

Met de uitgebreide reconstructie in de Volkskrant d.d. 17 juli van de zaak van cliënte gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen enkele complotdenkers eindigt de communicatie hierover met de media.

Wat naar verwachting niet zal eindigen, is het gesprek over dit belangrijke onderwerp en het vonnis dat op vele onderdelen een doorbraak vormt in de aanpak van online aangejaagde verstoringen van de openbare orde. Het geeft gemeenten en andere overheden een instrument in handen om dit soort internetbranden in een vroeg stadium uit te trappen.

Het zal hopelijk het begin gaan vormen van de politieke discussie over de vraag welke wettelijke instrumenten nog meer nodig zullen zijn. Hoe dan ook was het een eer en genoegen om hier met een vastberaden team van burgemeester en zijn adviseurs een bijdrage aan te mogen leveren.

We gaan kalm en vastberaden door net zo lang als nodig is om te bereiken wat nodig is: een internet dat weliswaar grenzeloos, maar niet wetteloos is. Een internet waar een dagelijkse verbale afranseling of erger net zo min gewoon en acceptabel is als op het marktplein.

Nalezen of het programma Nieuwsuur van 8 juli 2021 bekijken, onderstaand treft u links aan:

Cees van de Sanden